Lūdzu uzgaidiet!
Lejupielādēt koordinātes Sūtīt failu uz e-pastu

Bauskas pilsdrupas un Kurzemes hercogu rezidence

Pamatinformācija
J.Zilgalvis

EU2015

 Bauskas pilsdrupas un Kurzemes hercogu rezidence
 
EU2015.lv >> Kultūras pieminekļi
 Bauskas pils, Bauska, Bauskas nov., LV-3901
 
Par Livonijas ordeņa cietokšņa un vēlākās Kurzemes hercogu rezidences Bauskā celtniecību pirmās ziņas atrodamas H. Finka 1443. gadā rakstītā vēstulē. Vecā pils – Livonijas ordeņa cietoksnis bija kastelas tipa neregulāra četrstūra būve ar pieciem torņiem. Pie biezajiem aizsargmūriem pagalma pusē pieslējās ēkas garnizona vajadzībām. Galvenā ieeja atradusies pils austrumu daļā starp diviem torņiem. Pils vārtus sargāja grāvis ar paceļamo tiltu. Pa kreisi no ieejas pacēlās pusapaļš četrstāvu tornis. Cietokšņa galveno ieeju papildus aizsargāja priekšpils, kuru veidoja aizsargsienu iekļauts taisnstūrveida pagalms ar diviem stūru torņiem. Priekšpils teritoriju hercogs Gothards Ketlers izraudzīja sev par jaunās rezidences celšanas vietu. Dažas ēkas pagalmā nojauca, bet vecos aizsargmūrus, torņus un vārtu vietu (ieeja) saglabāja iekļaujot jaunajā apjomā. To veidoja ap pagalmu grupēti divstāvu korpusi ar diviem stūru torņiem austrumu pusē. Pils celtniecība pabeigta 1596. gadā. Jaunā pils jeb rezidence bija hercoga galma mājvieta. Atbilstoši tam veidota grezna fasāžu apdare un iekštelpu iekārtojums. Austrumu fasādi greznoja trīspakāpju zelminis, lielās logailas drošības apsvērumu dēļ, atradās tikai otrajā stāvā. Hercoga korpusa ārsienas sedza ģeometriskā sgrafito apmetums – renesanses un manierisma akmens kvadru iluzors attēlojums, to papildināja akmens kaluma rotājumi. Tāpat kā ārējā veidolā arī iekštelpās dominēja renesanses un manierisma stils. Telpu sienas rotāja gleznojumi, ādas vai auduma tapetes, telpas apsildīja greznas reljefu podiņu krāsnis. 1701. gadā Ziemeļu kara laikā zviedru karaspēks pili ieņēma. Tam sekoja plaša zemes nocietinājumu rekonstrukcija. 1705. gadā pili ieņēma krievu karaspēks un gadu vēlāk to uzspridzināja. 1973. gadā pēc rūpīgas izpētes sākās rezidences daļas atjaunošana.