Lūdzu uzgaidiet!
Lejupielādēt koordinātes Sūtīt failu uz e-pastu

Brīvdienu māja Lieldienu salā

Latvijas Arhitektūras gada balvas laureāts

Projekta apraksts

 
Arhitektūras gada balva >> 2009
 Kaltenes ciems
 
SIA „Zaigas Gailes birojs”
Arhitekti: Zaiga Gaile, Agnese Elbrete
 Māris Gailis
 2006. gads
 2007.-2010. gads
 
PS Serviss
 Fizisko personu īpašums
 
Objekts reģistrēts kā Lieldienu sala. Logu slēģu perforācijā kodēts moai, īstās Lieldienu salas akmens koloss 250 reižu samazinājumā. Rekonstrukcijas priekšlikums paredz pilnībā saglabāt salas un ēkas ainavisko un arhitektonisko veidolu, novērtējot to kā Padomju laika industriālā mantojuma pieminekli, un sava laika un vietas zīmi. Jūras pusē sala nedaudz pārveidota: te radīta jauna laivu osta. Sūkņu mājas ēka tiek atvērta pret jūru- aklajā ziemeļaustrumu fasādē radītas jaunas lielu logu ailes, tādas pašas kā krasta fasādē, un sakārtotas ritmā. Ēkas masīvais klucis kļūst caurspīdīgs un caurredzams. Ēkas fasāde apšūta ar rūsējošā tērauda plāksnēm corten steel. Visi augstie logi un durvis noslēdzami ar bīdāmiem slēģiem. Plāns ir trīsdaļīgs: centrā lielā zāle pilnā augstumā, vienā galā vecāku divstāvu apartaments, otrā galā četri divstāvu bērnu apartamenti. Iekštelpas darbības fonu veido divi konfrontējoši paņēmieni, kas kontrastē un pārklājas: raupjās vēsās industriālās faktūras un perfektais siltais koks. Pludmalē novietots jauns objekts- Peldu māja Nautilus. Tas ir zemūdenes virsbūves asociatīvs tēls, apšūts ar nerūsošā tērauda plāksnēm, kas stiprinātas ar kniedēm. Dīvainais objekts pludmalē ir mūsu varbūt nedaudz ironiska versija par latviešu pirtiņām; varbūt izaicinošs mēģinājums organiskās, skulpturālās arhitektūras formās. Celtnes apjoms ir divstāvīgs. Blakus uzejas trapam novietotas kāpnes uz leju-no deka uz pludmali. Nautilus apakšējā daļa iegrimst smiltīs, uz tā augšas ir skatu platforma ar antenām. Pludmales inventārs tiek glabāts peldu mājas apakšstāvā, pirts telpa ar ģērbtuvēm, dušu un āra baļļu atrodas augšējā līmenī. Tas realizē iespēju sēdēt uz lāvas vai iegremdēties līdz kaklam karstā baļļā ar skatu uz plašo jūras klajumu. Lieldienu salas Sūkņu stacija ir videi draudzīgs objekts, kas pats sevi nodrošina ar apkuri, vēdināšanu, ūdeni un kanalizāciju. Ansamblis apkurināts ar pazemes siltuma sūkni, kas ņem enerģiju no artēziskās akas urbuma.